Karrier tippek a sikeres üzleti élethez

Főoldal > Fa struktrúrájú kategorizálás > Karrier

Karrier

A munkamotiváció fogalma


A motiváció fogalma központi helyet foglal el a pszichológia területén. A motiváció a döntéseinken múlik: hová fordítjuk az energiát, és hogyan állítjuk be a fontossági sorrendet.

Ezek a választások különösen fontosak a munka világában.

A munkahelyi motiváltság azt jelenti, hogy keményebben igyekszünk mindent megtenni. Néha olyan külső tényezők motiválnak bennünket, mint például, hogy mennyi fizetést kapunk, milyen előnyökben részesülünk munkánk során, vagy kapunk-e elismerést egy felettesünktől vagy pozitív visszajelzést.

Máskor belső tényezők motiválnak bennünket, például mennyire élvezzük, amit csinálunk, vagy mennyire hisszük, hogy a munka fontos a cég számára.

A munkamotiváció közvetlen hatással van teljesítményünkre. Szervezetpszichológusok megjegyezték, hogy a munkavállaló teljesítményét a következők befolyásolják:

  • Munkavégzési képességük
  • Motivációjuk a sikerhez
  • Ezt az összefüggést gyakran egyenletként fejezik ki:

motiváció-egyenlet-munka-motiváció

 

 

MOTIVÁCIÓ X KÉPESSÉG = TELJESÍTMÉNY

 

Más szóval, nem elég, ha rendelkezel a munkád elvégzéséhez szükséges készségekkel. Motiváltnak kell lenned ahhoz, hogy munkára tedd képességeidet.

Ez még fontosabb, ha a feladatok nehézek, vagy a szükséges munka nem egyértelmű, mert az igények és a feltételek változnak.

A motiváció segít átvinni minket a kihívásokon, és legyőzni a kételyeket és a bizonytalanságot az új feladatok során.

 

Miért fontos a motiváció?


Tekintettel a rendkívül motivált munkaerő előnyeire, a vállalat érdeke, hogy maximalizálja az alkalmazottak elkötelezettségét és motivációját.

A munkahelyi motiváció javítása számos előnnyel jár, beleértve a következő öt legfontosabb eredményt:

 

 

 

1. Megnövelt teljesítmény


A motivált alkalmazott mindent megtesz, és általában magasabb szinten teljesít.

Megkülönböztethetjük egy személy maximális és tipikus teljesítményét.

Ha az egyének motiváltak, nagyon kicsi a különbség a kettő között. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen a legjobb tudásuk szerint teljesítenek. De ha a motiváció alacsony, az alkalmazottak ritkán mutatják be maximális teljesítményüket.

 

2. Fokozott munkavállalói elkötelezettség


A magasabb szintű motiváció általában azt jelenti, hogy az alkalmazottak jobban elkötelezettek a munkájukban.

Ez azt jelenti, hogy a cégek látni fogják:

  • Csökkent fluktuáció és hiányzások
  • Egészségesebb kapcsolatok a munkatársak között
  • Továbbfejlesztett ügyfélszolgálat

 


3. Fokozott kreativitás, innováció és problémamegoldás


A motivált alkalmazottak magasabb szintű kreativitást és innovációt mutatnak, és jobbak a problémamegoldók.

Mivel nagyobb szenvedéllyel dolgoznak, és úgy érzik, hogy kapcsolatban vannak az általuk végzett munkával, több energiát fordítanak ezekre a tevékenységekre.

A kihívásokkal szemben a motivált alkalmazottak új magatartásformákat alakítanak ki, kreatívak és rugalmasak a megoldások keresésében. Ennek eredményeként képesek túllépni a kellemetlenségeken.

 

4. Fokozott munkával való elégedettség


Azok az alkalmazottak, akik magasabb szintű motivációt mutatnak, magasabb szintű munkával elégedettségükről számolnak be. Az elégedettebb alkalmazottak hatékonyabbak, magasabb a termelékenységük, és jobban törődnek azzal, amit csinálnak.

 

5. Fokozott dolgozói jólét


A motivált alkalmazottak magasabb jóléti állapotról és jobb mentális alkalmasságról számolnak be. Ha energikusak és izgatottak a munkájuk végzésében, javul a testi és lelki egészségük.

Valójában ez a kapcsolat ciklikussá válik.

A magasabb motiváció a jó közérzet növekedéséhez vezet. Ugyanakkor az alkalmazottak jólétének javítása magasabb motivációhoz vezet.

biztonsági őr feladatai

2023/10/07 - ZH

Mit csinál egy biztonsági őr egy munkahelyen?

A biztonsági őrök szerepe elengedhetetlen a munkahelyi biztonság fenntartásában, és számos fontos feladatot látnak el a veszélyek megelőzésében és kezelésében. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mit jelent pontosan egy biztonsági őr...
biztonsági őr

2023/08/09 - ZH

Mi jellemzi a jó biztonsági őrt? – Így lehetsz profi a szakmában

A biztonsági őr pozíció nem csupán egy munka, hanem egy felelősségteljes és fontos szerep a társadalomban. Tippjeink segítségével pedig Te lehetsz a legjobb a szakmában!
Ütős modern iroda trendek

2023/06/15 - VN

Modern irodát szeretnél? Ezeket a trendeket imádni fogod!

Modernizálnád irodádat, szeretnéd tartani a lépést a mai irányzatokkal? Szeretnéd, ha az ügyfelek is elégedettebben lépnének be, illetve a dolgozók is boldogabbak lennének? A koronavírus járvány nagy változásokat hozott az irodai életben,...
« 1 »

Jövő

Legfrissebb cikkek


6+1 ok, amiért megéri a fogimplantáció
A fogimplantáció az egyik legmodernebb és leghatékonyabb módszer a hiányzó fogak pótlására. Az implantáció során egy titán csavart ültetnek be az állcsontba, amelyre később korona, híd vagy protézis kerül. Bár az eljárás költségesebb lehet más fogpótlási módszereknél, számos előnnyel jár, amelyek hosszú távon megtérülnek. Íme 6+1 ok, amiért megéri a fogimplantáció.
Mitől esik ki a fogpótlás? Okok, megelőzés és kezelési módszerek
A fogpótlások kiesése nemcsak kellemetlen, de komoly problémákat is okozhat. Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk, mi állhat ennek hátterében, és hogyan lehet megelőzni vagy kezelni ezt a jelenséget.
Mozognak a fogaid? Bizony ez is az ínysorvadás jele lehet!
Az ínysorvadás, más néven parodontitis, nem csupán az íny állapotának romlását jelzi, hanem olyan problémát is jelezhet, ami a fogak mozgásához vezethet. Ez a jelenség sokak számára meglepő lehet, azonban megfelelő megelőző intézkedések és időben történő kezelés segíthet megőrizni fogaink stabilitását és egészségét.
Teljes gőzzel előre!

Ahhoz, hogy mindennap a legjobb formánkat tudjuk nyújtani, néha szükségünk van egy kis plusz löketre, hogy kihozhassuk magunkből a maximumot, aztán pedig nincs más hátra csak, Teljes gőzzel előre! Motivációk a mindennapokra, hogy teljes gőzzel vethessük bele magunkat a feladatainkba és nagy kanállal élvezhessük az életet!

Motiváció a mindennapokra

Sokszor érezhetjük úgy, hogy elnyom minket a kedvtelenség, nem találjuk a motivánciónkat ahhoz sem, hogy kikeljünk az ágyból, és úgyérezzük, hogy kell valami ami felráz minket ebből az állapotból. HA szükséged van egy kis motivációra a mindennapra, akkor jó helyen jársz, aztán pedig teljes gőzzel előre!

Edzésmotiváció

Míg egyes napokon gyakorlatilag felpattansz az ágyból, és készen állsz a mozgásra, más napokon az edzésmotiváció megtalálása nagy feladat. Nincs időd munka előtt vagy után edzőterembe menni, az összes kedvenc edzés leggingsed mosás alatt van, a fitneszfelszerelések és a tagságok túl drágák – ha megengeded, a lista még hosszan folytatható. Ne keresd a kifogásokat, inkább keress edzésmotivációt!

Kitekintő

A benzingőz segít mindentéren megtalálni a motivációt, legyen szó akár az edzésről, a munkáról vagy akár az átlagos hétköznapokról. Találd meg motivációdat oldalunkon, aztán pedig nefeledd! Teljes gőzzel előre!