Karrier tippek a sikeres üzleti élethez

Főoldal > Fa struktrúrájú kategorizálás > Karrier

Karrier

A munkamotiváció fogalma


A motiváció fogalma központi helyet foglal el a pszichológia területén. A motiváció a döntéseinken múlik: hová fordítjuk az energiát, és hogyan állítjuk be a fontossági sorrendet.

Ezek a választások különösen fontosak a munka világában.

A munkahelyi motiváltság azt jelenti, hogy keményebben igyekszünk mindent megtenni. Néha olyan külső tényezők motiválnak bennünket, mint például, hogy mennyi fizetést kapunk, milyen előnyökben részesülünk munkánk során, vagy kapunk-e elismerést egy felettesünktől vagy pozitív visszajelzést.

Máskor belső tényezők motiválnak bennünket, például mennyire élvezzük, amit csinálunk, vagy mennyire hisszük, hogy a munka fontos a cég számára.

A munkamotiváció közvetlen hatással van teljesítményünkre. Szervezetpszichológusok megjegyezték, hogy a munkavállaló teljesítményét a következők befolyásolják:

  • Munkavégzési képességük
  • Motivációjuk a sikerhez
  • Ezt az összefüggést gyakran egyenletként fejezik ki:

motiváció-egyenlet-munka-motiváció

 

 

MOTIVÁCIÓ X KÉPESSÉG = TELJESÍTMÉNY

 

Más szóval, nem elég, ha rendelkezel a munkád elvégzéséhez szükséges készségekkel. Motiváltnak kell lenned ahhoz, hogy munkára tedd képességeidet.

Ez még fontosabb, ha a feladatok nehézek, vagy a szükséges munka nem egyértelmű, mert az igények és a feltételek változnak.

A motiváció segít átvinni minket a kihívásokon, és legyőzni a kételyeket és a bizonytalanságot az új feladatok során.

 

Miért fontos a motiváció?


Tekintettel a rendkívül motivált munkaerő előnyeire, a vállalat érdeke, hogy maximalizálja az alkalmazottak elkötelezettségét és motivációját.

A munkahelyi motiváció javítása számos előnnyel jár, beleértve a következő öt legfontosabb eredményt:

 

 

 

1. Megnövelt teljesítmény


A motivált alkalmazott mindent megtesz, és általában magasabb szinten teljesít.

Megkülönböztethetjük egy személy maximális és tipikus teljesítményét.

Ha az egyének motiváltak, nagyon kicsi a különbség a kettő között. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen a legjobb tudásuk szerint teljesítenek. De ha a motiváció alacsony, az alkalmazottak ritkán mutatják be maximális teljesítményüket.

 

2. Fokozott munkavállalói elkötelezettség


A magasabb szintű motiváció általában azt jelenti, hogy az alkalmazottak jobban elkötelezettek a munkájukban.

Ez azt jelenti, hogy a cégek látni fogják:

  • Csökkent fluktuáció és hiányzások
  • Egészségesebb kapcsolatok a munkatársak között
  • Továbbfejlesztett ügyfélszolgálat

 


3. Fokozott kreativitás, innováció és problémamegoldás


A motivált alkalmazottak magasabb szintű kreativitást és innovációt mutatnak, és jobbak a problémamegoldók.

Mivel nagyobb szenvedéllyel dolgoznak, és úgy érzik, hogy kapcsolatban vannak az általuk végzett munkával, több energiát fordítanak ezekre a tevékenységekre.

A kihívásokkal szemben a motivált alkalmazottak új magatartásformákat alakítanak ki, kreatívak és rugalmasak a megoldások keresésében. Ennek eredményeként képesek túllépni a kellemetlenségeken.

 

4. Fokozott munkával való elégedettség


Azok az alkalmazottak, akik magasabb szintű motivációt mutatnak, magasabb szintű munkával elégedettségükről számolnak be. Az elégedettebb alkalmazottak hatékonyabbak, magasabb a termelékenységük, és jobban törődnek azzal, amit csinálnak.

 

5. Fokozott dolgozói jólét


A motivált alkalmazottak magasabb jóléti állapotról és jobb mentális alkalmasságról számolnak be. Ha energikusak és izgatottak a munkájuk végzésében, javul a testi és lelki egészségük.

Valójában ez a kapcsolat ciklikussá válik.

A magasabb motiváció a jó közérzet növekedéséhez vezet. Ugyanakkor az alkalmazottak jólétének javítása magasabb motivációhoz vezet.

biztonsági őr feladatai

2023/10/07 - ZH

Mit csinál egy biztonsági őr egy munkahelyen?

A biztonsági őrök szerepe elengedhetetlen a munkahelyi biztonság fenntartásában, és számos fontos feladatot látnak el a veszélyek megelőzésében és kezelésében. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mit jelent pontosan egy biztonsági őr...
biztonsági őr

2023/08/09 - ZH

Mi jellemzi a jó biztonsági őrt? – Így lehetsz profi a szakmában

A biztonsági őr pozíció nem csupán egy munka, hanem egy felelősségteljes és fontos szerep a társadalomban. Tippjeink segítségével pedig Te lehetsz a legjobb a szakmában!
Ütős modern iroda trendek

2023/06/15 - VN

Modern irodát szeretnél? Ezeket a trendeket imádni fogod!

Modernizálnád irodádat, szeretnéd tartani a lépést a mai irányzatokkal? Szeretnéd, ha az ügyfelek is elégedettebben lépnének be, illetve a dolgozók is boldogabbak lennének? A koronavírus járvány nagy változásokat hozott az irodai életben,...
« 1 »

Jövő

Legfrissebb cikkek


Mitől esik ki a fogpótlás? Okok, megelőzés és kezelési módszerek
A fogpótlások kiesése nemcsak kellemetlen, de komoly problémákat is okozhat. Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk, mi állhat ennek hátterében, és hogyan lehet megelőzni vagy kezelni ezt a jelenséget.
Mozognak a fogaid? Bizony ez is az ínysorvadás jele lehet!
Az ínysorvadás, más néven parodontitis, nem csupán az íny állapotának romlását jelzi, hanem olyan problémát is jelezhet, ami a fogak mozgásához vezethet. Ez a jelenség sokak számára meglepő lehet, azonban megfelelő megelőző intézkedések és időben történő kezelés segíthet megőrizni fogaink stabilitását és egészségét.
Influencerek a szállodában - Megéri vagy sem?
Az influencer marketing az egyre népszerűbb stratégia a szállodák számára, de az együttműködés előnyeinek és kihívásainak alapos mérlegelése elengedhetetlen a sikeres kampányokhoz.
Teljes gőzzel előre!

Ahhoz, hogy mindennap a legjobb formánkat tudjuk nyújtani, néha szükségünk van egy kis plusz löketre, hogy kihozhassuk magunkből a maximumot, aztán pedig nincs más hátra csak, Teljes gőzzel előre! Motivációk a mindennapokra, hogy teljes gőzzel vethessük bele magunkat a feladatainkba és nagy kanállal élvezhessük az életet!

Motiváció a mindennapokra

Sokszor érezhetjük úgy, hogy elnyom minket a kedvtelenség, nem találjuk a motivánciónkat ahhoz sem, hogy kikeljünk az ágyból, és úgyérezzük, hogy kell valami ami felráz minket ebből az állapotból. HA szükséged van egy kis motivációra a mindennapra, akkor jó helyen jársz, aztán pedig teljes gőzzel előre!

Edzésmotiváció

Míg egyes napokon gyakorlatilag felpattansz az ágyból, és készen állsz a mozgásra, más napokon az edzésmotiváció megtalálása nagy feladat. Nincs időd munka előtt vagy után edzőterembe menni, az összes kedvenc edzés leggingsed mosás alatt van, a fitneszfelszerelések és a tagságok túl drágák – ha megengeded, a lista még hosszan folytatható. Ne keresd a kifogásokat, inkább keress edzésmotivációt!

Kitekintő

A benzingőz segít mindentéren megtalálni a motivációt, legyen szó akár az edzésről, a munkáról vagy akár az átlagos hétköznapokról. Találd meg motivációdat oldalunkon, aztán pedig nefeledd! Teljes gőzzel előre!