A méltán világhírű magyar gasztronómia különleges ízvilágával és változatos kínálatával kitűnik más nemzetek konyhái közül. Gondoljunk csak a ízletes hús- vagy gulyáslevesre, a harcsapaprikásra, vagy a finom marhapörköltre nokedlivel. Neked is összefut a nyál a szádban, igaz?
Természetesen a magyar konyha fenséges desszertekben is bővelkedik; a teljesség igénye nélkül olyan finomságokban, mint az arany galuska, a zserbó vagy a mézeskalács.
De mi is jellemzi tehát a magyar gasztronómiát? Miért dicséri majd minden külföldről érkező a magyar konyhát?
Más nemzetek konyháihoz hasonlóan a magyar konyha jellegzetességét a többféle alapanyag, a jellegzetes fûszerezés és sajátos konyhatechnológiai mûveletek együttese adja.
Más nemzetek gasztronómiájától eltérően azonban, a magyar konyha alapvetõ jellemzõi a következők:
- a sertészsír, a vöröshagyma és a fûszerpaprika együttes használat
- a sertéshús és sertészsír domináns alkalmazása
- a tejföl nagymértékû felhasználása
- sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás, rántással, sûrítés)
- sajátos fûszerezési eljárások
- magas szénhidráttartalmú köretek és fõzelékek fogyasztása
A külföldiek szemében sokszor furcsának tűnik ugyanakkor, hogy majd mindenhez paprikát, kenyeret és tejfölt eszünk. Azt is sokan furcsállják, hogy az étekéseket levessel kezdjük, arról már nem is beszélve, hogy édes levest (gyümölcslevest) is fogyasztunk.
Mi meg azt nem értjük, hogy ők mit nem értenek, hiszen számunkra mindez teljesen természetes.
Ha külföldi vendégek érkeznek hozzád akkor javasoljuk, hogy főzz nekik egy ízletes ebédet, vagy ha időd nem engedi, akkor invitáld meg őket egy nagy sétára a Budai Várba, ahol a gyönyörű látványosságok megtekintése után autentikus magyar ízeket kínáló éttermet is találtok, a Pest-Budát, amely egy családias hangulatú magyar étterem Budapesten. Mikor én vittem ide külföldi barátaimat, nagy sikerem volt. :)
Forrás: http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/haztart/gasztro/html/2fejezet.htm
Kommentek
Még nincsnenk hozzászólások.